Kategorier
Tandvård

Är det dags att boka en tid till tandläkare i Stockholm?

Glöm inte bort att boka din tid till tandläkare i Stockholm i tid. Se över tänderna med jämna mellanrum för att hålla en god munhälsa och ha hela tänder.

När var du egentligen hos tandläkaren senast? Alltför många minns knappt när de var där senast, för det var så länge sedan de var där. Det kan gå flera år innan de går till tandläkaren igen. Först när tänderna börjar göra ont, så bokar de en tid till tandläkaren. Var inte en av dem. Att göra på det viset innebär risk att få en dålig munhälsa. Hål i tänder, infektioner, tandsten och så vidare.

Det är viktigt att göra regelbundna besök till tandläkaren, till exempel via tandvård i Solna, för att hålla en god munhälsa. En gång per år brukar rekommenderas. Får du problem däremellan, då är det givetvis bara att ringa in och boka en tid igen. Tandläkaren är väldigt viktig och fler borde ta det seriöst. Tänderna kan verkligen göra ont om det vill sig illa, det har de flesta nog känt av vid något tillfälle.

Tandläkare hjälper till att hålla en god munhälsa

När du går till tandläkaren börjar man alltid med en grundlig kontroll. Oftast börjar de med att titta på tändernas status och frågar om du upplever några problem med dem. Därefter tar de röntgenbilder av tänderna för att verkligen få se statusen i munnen på dig. De kollar även i din mun med hjälp av sina redskap och kan känna och dra lite i tänderna och mellan tänderna.

Fördelen med att gå till tandläkaren innan du har några symtom är att de kan se om det finns en tendens till att ett problem riskerar att uppstå. Ser de något som ser ut att kunna bli ett problem, då åtgärdar de det. Tandläkaren arbetar genom att lokalisera problem, förebygga kommande problem och lösa de problem som redan finns i munnen. Så skippa aldrig din tid hos tandläkaren.

Hur ofta bör man gå till tandläkare?

I Sverige är det kostnadsfri tandvård tills det året man fyller 23 år. Då blir man kallad en gång per år för att göra en undersökning av tänderna. Barn och ungdomar under 23 år är även de fria att boka in tandläkarbesök mellan de tiderna. För att upprätthålla en god munhälsa och slippa små eller stora problem med tänderna, så bör du gå minst en gång per år.

Tandläkaren kan göra en hel del ingrepp på tänderna. De kan hjälpa dig att laga hål som finns, dra ut tänder, ta bort tandsten, göra en rotfyllning och så vidare. De har otroligt stor kompetens och har gått en lång utbildning innan de får göra detta. Är det bara tandsten kan man få hjälp av en tandhygienist.

Kostsamt att gå till tandläkare

En vanlig anledning till varför människor inte går till tandläkaren är för att det är väldigt kostsamt om man är över 23 år. Det kan kosta närmare en tusenlapp att bara öppna munnen. Men det är trots det inget du bör strunta i för kostnadens skull. Det finns även hjälp att få från försäkringskassan när du ska betala tandläkaren. Hur mycket du får beror på hur mycket allt kostar.

Det går att se tydligt på försäkringskassans webbplats hur många procent de hjälper till med vid de olika kostnaderna. Har du inga pengar alls att lägga på tandvård så går det att vända sig till socialtjänsten. De kan bevilja och betala hela tandläkarbesöket om det behövs. Det är aldrig rätt att skippa att gå till tandläkaren och tandvärk är inget man önskar ens sin värsta fiende.